Deze categorie omvat alle uitmonsteringen die door de Nederlandse Ratten Vereniging erkend worden. Uitmonsteringen zijn kleuren waarbij de rat een kleurverloop over het lichaam toont en donkerder gekleurd zijn bij de extremiteiten (“points”), waaronder de neus, oren, voeten en staartbasis.

Sealpoint Siamees (roodoog en zwartoog)

Lichaamskleur is een medium beige wat geleidelijk donkerder kleurt tot een donker sepia over de rug richting het achterwerk, bij de staartbasis is de kleur het donkerst. De staartkleur moet doorlopen over de gehele lengte van de staart. De points horen een rijk donker sepia te zijn en geleidelijk vermengen met de lichaamskleur. Er mogen geen witte of erg bleke gebieden zijn op het lichaam, de voeten of de staart. Buik licht beige. Ogen (robijn)rood of zwart.

Bluepoint Siamees (roodoog en zwartoog)

Lichaamskleur is een zilver beige wat geleidelijk donkerder kleurt tot een diepblauwe kleur over de rug richting het achterwerk, bij de staartbasis is de kleur het donkerst. De staartkleur moet doorlopen over de gehele lengte van de staart. De points horen zo blauw mogelijk te zijn te zijn en geleidelijk vermengen met de lichaamskleur. Er mogen geen witte of erg bleke gebieden zijn op het lichaam, de voeten of de staart. Buik licht zilver beige. Ogen (robijn)rood of zwart.

Sealpoint Himalayan (roodoog en zwartoog)

Lichaamskleur is wit, zonder vlekken of verkleuring. De points zijn een rijk donker sepia, duidelijk afgebakend van de rest van het lichaam en niet te ver doorlopend op het lichaam. De points mogen geen witte haren of vlekken vertonen en voeten, oren en staart zijn donker gekleurd. Ogen rood of zwart.

Burmees

Een gelijkmatige rijke medium-bruin kleur, zonder onregelmatigheid, verzilvering of vlekken. De points zijn dezelfde kleur als het lichaam maar donkerder, met een sterk contrast tussen de points en de lichaamskleur. Ogen zwart.

Burmees Agouti

Een medium zandkleur met een lichtbruine basiskleur, toont duidelijk agouti met ticking. De points zijn donkerder dan de lichaamskleur, met een sterk contrast tussen de point en de lichaamskleur. Buikkleur bleek zilvergrijs. Ogen zwart.

Russisch Burmees

Een warm medium grijs, zonder onregelmatigheid, verzilvering of vlekken. De points zijn donkerder dan de lichaamskleur, met een sterk contrast tussen de point en de lichaamskleur. Lichte spikkeling is normaal voor deze variëteit en geen fout. De kenmerkende Russische vacht hoort kort, dik en zacht te zijn. Een vacht typisch voor andere variëteiten is een fout. Ogen zwart.

Sable

Een warm donkerbruin, zonder onregelmatigheid, verzilvering of vlekken. De points zijn donkerder dan de lichaamskleur, maar het contrast en kleur verschil is subtiel. De points mogen niet zwart zijn. Ogen zwart.

Marter (roodoog en zwartoog)

Een loodgrijze kleur vergelijkbaar met de kleur van een HB potlood, verbleking is normaal bij volwassen dieren maar de kleur mag niet onregelmatig of verroest zijn. De vacht is lichter van kleur bij de snorharen, de ogen en achter de oren. Points bij de extremiteiten is een fout. Buikkleur een lichtere kleur grijs dan op de bovenzijde. Voetkleur gelijk aan dekkleur. Ogen rood of zwart.

Golden Siamees

Lichaamskleur is een rijk gouden crème wat geleidelijk donkerder kleurt tot een rijk donker sepia over de rug richting het achterwerk, bij de staartbasis is de kleur het donkerst. De staartkleur moet doorlopen over de gehele lengte van de staart. De extremiteiten horen een rijk donker sepia te zijn en geleidelijk vermengen met de lichaamskleur. Er mogen geen witte of erg bleke gebieden zijn op het lichaam, de voeten of de staart. Buik licht crème. Ogen zwart.

Golden Himalayan

Lichaamskleur is bleek gouden crème, zonder vlekken of verkleuring. De extremiteiten zijn medium sepia, duidelijk afgebakend van de rest van het lichaam en niet te ver doorlopend op het lichaam. De extremiteiten mogen geen witte haren of vlekken vertonen en voeten, oren en staart zijn donker gekleurd. Ogen zwart.