De rat moet een goed formaat hebben met goede bespiering, zonder teveel vet, en de rug gebogen over de lendenen. Het hoofd is lang, maar niet te puntig in de neus. De ogen moeten rond, sprekend, schoon en niet te klein. De oren moeten van goed formaat zijn in proportie met het hoofd, goed gevormd en rond. De staart is schoon en cilindrisch en zo lang als het lichaam, dik aan de staartbasis en taps toelopend tot een fijne punt. De oren, voeten en staart horen bedekt te zijn met fijne haartjes. De vacht moet zacht en glanzend zijn (met uitzondering van Rex variëteiten). Vrouwtjes zijn van lang en slank type, mannen hebben een grotere bouw met een langere en stuggere vacht.

De rat moet makkelijk te hanteren zijn, in goede conditie en schoon. Er mogen geen kale plekken, wonden of parasieten zijn, noch beschadigde of ontbrekende lichaamsdelen. Gecastreerde mannen mogen mee doen aan de standaardkeuring, zolang dit vermeld wordt bij de aanmelding.

Serieuze fouten: Kale plekken (muv oudere rexen), beschadigde of ontbrekende lichaamsdelen (muv castratie), korsten op de oren

Diskwalificerende fouten:

  • Erg slechte conditie / ziek (inclusief wonden, tumoren, etc)
  • Parasieten
  • Te jong ritten (of te jong lijkend, bijvoorbeeld baby vacht, ondergewicht, te klein formaat)
  • Agressief gedrag
  • Zwangere of zogende moeders