Deze categorie omvat alle agouti kleuren die door de Nederlandse Ratten Vereniging erkend worden. Gebandeerde kleuren hebben in de regel gebandeerde haren (ticking) die donkerder zijn dan de basiskleur. Ze hebben ook een lichtere buikkleur ten opzichte van de bovenzijde, vaak met een duidelijke afscheiding tussen de twee kleuren.

Agouti

Een rijke rossig bruine kleur met gelijkmatig ticking van zwarte dekharen. Onderkleur donkergrijs tot zwart. Buikkleur zilvergrijs. Voetkleur gelijk aan dekkleur. Ogen zwart.

Russisch Blauw Agouti

Een mengeling van donkerblauwe ticking over een reebruine ondergrond. Lichte spikkeling in de blauwe ticking is normaal voor deze variëteit en geen fout. Onderkleur donkerblauw tot op de huid. Voetkleur gelijk aan dekkleur. Buikkleur zilvergrijs. Bruine verkleuring in de ticking is een fout. Ondervacht donkerblauw tot op de huid. De kenmerkende Russische vacht hoort kort, dik en zacht te zijn. Een vacht typisch voor andere variëteiten is een fout. Ogen zwart.

Cinnamon

Een warm rossig bruin met gelijkmatige ticking van chocoladebruine dekharen. Onderkleur medium-grijs. Buikkleur licht zilvergrijs. Voetkleur gelijk aan dekkleur. Ogen zwart.

Pearl

Een bleek zilveren kleur met creme-achtige onderkleur. De toppen van de haren zijn grijs gekleurd, gelijkmatig verdeeld over het lichaam. Buikkleur crème-achtig zilver. Voetkleur gelijk aan dekkleur. Ogen zwart.

Cinnamon Pearl

De vacht bestaat uit gebandeerde haren met drie kleuren van de haarbasis naar boven: creme, blauwgrijs en oranje; met zilveren dekharen. Dit geeft een gouden uitstraling met zilveren glans. Buikkleur bleek zilvergrijs. Voetkleur gelijk aan dekkleur. Ogen zwart.

Geel

Een rijk oranje lichtbruin met gelijkmatige ticking van zilveren dekharen. Buikkleur wit. De afscheiding tussen de bovenzijde en witte buik hoort scherp afgetekend te zijn, zonder enige onregelmatigheid. Ogen rood.

Argente

Een rijk gouden lichtbruin met gelijkmatige ticking van zilveren dekharen. Ondervacht bleek blauw/grijs tot op de huid. Buikkleur romig zilver. Dekkleur loopt gelijkmatig door naar de zijden met duidelijk afscheiding tussen buikkleur en dekkkleur. Enige hint van grauwheid van de dekkleur wordt afgekeurd. Ogen donker robijnrood.

Duifgrijs Agouti

“Een mengeling van warm grijze ticking over een licht reebruine ondergrond.  Lichte spikkeling in de ticking is normaal voor deze variëteit en geen fout. Onderkleur grijs tot op de huid, voetkleur grijs, buikkleur zilver. De kenmerkende Russische vacht hoort kort, dik en zacht te zijn. Een vacht typisch voor andere variëteiten is een fout. Ogen zwart of donker robijnrood.

Zilveragouti (roodoog en zwartoog)

Een mengeling van medium grijze ticking over een bleek ivoren ondergrond, zonder enige suggestie van blauwe of bruine tint. De ticking is het donkerst op de rug en vervaagd langs de zijden tot de bleek ivoren buik. De vacht is lichter van kleur bij de snorharen, de ogen en achter de oren. Donkere points bij de extremiteiten is een fout. Ogen rood of zwart.