Onderstaande variëteiten zijn nog niet erkend door de Nederlandse Ratten Vereniging, maar zouden erkend kunnen worden indien bewezen wordt dat ze betrouwbaar gefokt kunnen worden en van geschikte kwaliteit om te showen. Variëteiten mogen voorgesteld worden door leden van de Nederlandse Ratten Vereniging door een rat van de variëteit in te schrijven en minimaal een maand voor de keuring een voorstel voor een geschreven standaard in te dienen bij het bestuur.

Engels blauw (Egale kleur)

Een diepe grijs blauwe kleur zonder enige bruine verkleuring. Kleur zo gelijkmatig mogelijk, buikkleur gelijk aan bovenzijde. Onderkleur blauwgrijs tot op de huid. Ogen zwart.

Engels Blauw Agouti (Gebandeerde kleur)

Een aantrekkelijke mengeling van medium-blauwe ticking over een reebruine ondergrond. Onderkleur blauw tot op de huid. Buikkleur zilvergrijs. Voetkleur duifgrijs. Oren en staart bedekt met blauwe haren. Een bruine tint in de ticking is een fout. Ogen zwart.

Langhaar (Vachtsoort)

Een lange piekerige vacht zonder ondervacht. De vacht hoort zo dicht mogelijk te zijn, zonder kale plekken of onregelmatigheid. De haren zijn hol, waardoor de vacht een glanzend effect krijgt. De snorharen mogen golvend zijn. De lichaamskleur en tekening moet van een erkende variëteit zijn, vacht mag afwijken van de kleurstandaard door de lange beharing (bijvoorbeeld bij Russisch Blauw Langhaar).